Objava: Šoštarić Eduard, 07.12.2023.

Započeo twinning projekt u području civilnog zrakoplovstva u Republici Makedoniji čiji je nositelj Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo

Kick-off konferencija za Twinning Light projekt financiran od strane Europske unije „Potpora Agenciji za civilno zrakoplovstvo u području sigurnosti i zaštite zračnog prometa“, koji provode Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo i Agencija za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije kao twinning partner, održana je danas 7.12.2023. u hotelu Marriott u Skopju, a na konferenciji su sudjelovali visoki predstavnici javnih uprava EU, Hrvatske i Makedonije.

Specifični cilj projekta je podržati Agenciju za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije u razvoju i provedbi nacionalnog zakonskog okvira za civilno zrakoplovstvo, jačanje kapaciteta za provođenje nadzora sigurnosti i zaštite zračnog prometa, poboljšanje sustava upravljanja i jačanje ljudskih kapaciteta u skladu s ICAO standardima i preporučenom praksom te zakonodavstvom EU-a. 

G. Blagoj Bochvarski, ministar prometa i komunikacija u Vladi Republike Sjeverne Makedonije istaknuo je da se ne može precijeniti važnost civilnog zrakoplovstva, jer ono služi kao katalizator za gospodarski razvoj i globalnu povezanost. Također je izrazio zahvalnost EU na potpori projekta.

U ime EU koja je osigurala sredstva za provedbu ovog važnog projekta sudionicima se obratio g. Bogo Ferruccio, zamjenik šefa Odsjeka Delegacija Europske unije u Republici Sjevernoj Makedoniji. 

Gđa Ana Kapetanović, direktorica Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo naglasila je da su u visoko međusobno povezanoj i globalnoj industriji poput civilnog zrakoplovstva partnerstva ključna za poticanje suradnje, napretka i zajedničkog rješavanja izazova.

Voditeljica projekta zemlje korisnice gđa Maja Vaskova Kjulavkovska i voditelj projekta države članice gdin Zlatko Širac predstavili su plan realizacije za sve tri komponente: 

• Razvoj makedonskog nacionalnog zakonskog okvira za civilno zrakoplovstvo u skladu s ICAO standardima i preporučenom praksom i zakonodavstvom EU;

• Jačanje kapaciteta Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije u provedbi nadzora sigurnosti i zaštite zračnog prometa u području civilnog zrakoplovstva u skladu s ICAO standardima i preporučenom praksom i zakonodavstvom EU-a;

• Poboljšanje sustava upravljanja Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije i jačanje ljudskih kapaciteta u skladu sa standardima i preporučenom praksom ICAO-a i zakonodavstvom EU-a. 

Na kraju konferencije, generalni direktor Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije g. Tomislav Tuntev govorio je o očekivanjima rezultata zemlje korisnice. Također, gospodin Tuntev je naglasio da će on i svi članovi osoblja Agencije za civilno zrakoplovstvo i dalje biti predani i nepokolebljivi u svojoj viziji i misiji uspostavljanja i provedbe sveobuhvatnog, sigurnog, dobro organiziranog, učinkovitog i ekološki osviještenog sustav civilnog zrakoplovstva dostupnog svima na ravnopravnoj osnovi.