Objava: Šoštarić Eduard, 26.04.2024.

Čestitamo Međunarodni dan pilota!

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo svim pilotima čestita Međunarodni dan pilota! 

U svijetu se na današnji dan, 26. travnja, obilježava Međunarodni dan pilota. Nakon više od četiri godine od izbijanja pandemije COVID-19, zrakoplovna industrija se snažno oporavlja. 
Dok se piloti ponovno dižu u nebo nakon izazovnog razdoblja, više je nego potrebno današnjim danom obilježiti njihov naporan rad, predanost, hrabrost te spremnost za nove izazove.

Ključnu ulogu u uspostavljanju ovog dana kao Međunarodnog dana pilota odigrala je Međunarodna federacija udruženja pilota (IFALPA). Organizacija, sa sjedištem u Kanadi, osnovana je 1948. kako bi spojila različite pilotske udruge u jednu organizaciju i trenutno zastupa interese više od 140.000 pilota diljem svijeta. 

Na današnji dan 1912. godine prvi put je poletio mladi turski pilot Fesa Evrensev. Fesa je rođen 1878. godine u Istanbulu, u Turskoj. Nakon završetka Vojne akademije nastavio je s pilotskom karijerom. Ubrzo nakon toga, imenovan je za direktora turskog nacionalnog avioprijevoznika, prethodnika današnjeg Turkish Airlines.

Tijekom svoje karijere, Fesa Evrensev je bio na različitim pozicijama u Turskoj zrakoplovnoj industriji što ga čini jednom od najistaknutijih osoba u svijetu zrakoplovstva. S obzirom na značaj Fese Evrenseva u povijesti turskog zrakoplovstva, Udruženje pilota Turkish Airlinesa (TALPA) je donijelo odluku da se 26. travanj obilježava kao Dan pilota, jer je na taj dan 1912.godine Fesa Evrensev izveo svoj prvi let.

Kako je TALPA bila prva koja je proslavila 26. travnja u čast prvog leta Fese Evrenseva, IFALPA je taj datum i njegove veze s istaknutim turskim pilotom vidjela kao priliku da oda priznanje svim pilotima diljem svijeta. Tako je 26. travnja 2014. prvi put obilježen Međunarodni dan pilota.