Objava: Šoštarić Eduard, 23.11.2023.

EUROCONTROL & HACZ radionica - Implementacija U-space zračnog prostora

Eurocontrol, europska organizacija koja pruža podršku državama članicama u unapređenju zračnog prometa, nedavno je organizirala ključnu aktivnost u suradnji s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo. Ovaj važan događaj održan je u ponedjeljak te je okupio stručnjake iz Eurocontrol-a, fokusirane na razvoj i implementaciju U-space zračnog prostora.

U sklopu interaktivne radionice sudjelovali su predstavnici Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Glavni cilj radionice bio je istražiti izazove koji se javljaju tijekom procesa implementacije U-space zračnog prostora. Ovaj konkretni tip zračnog prostora odnosi se na napredne usluge i infrastrukturu potrebne za podršku bespilotnim zrakoplovima i drugim novim tehnologijama u zračnom prometu.

Uzimajući u obzir različite dionike uključene u proces, radionica je pružila platformu za razmjenu iskustava i najboljih praksi. Predstavnici su imali priliku analizirati dosadašnje uspjehe i izazove te učiti iz iskustava država koje su već postigle značajan napredak u implementaciji U-space zračnog prostora.  Ova inicijativa odražava posvećenost svih dionika posebno kada je riječ o modernizaciji zračnog prometa i prilagodbi novim tehnologijama. Nastavak ovakvih interaktivnih radionica omogućit će daljnje usklađivanje i unapređenje zračnog prometa kako bi se osigurala sigurna i učinkovita integracija novih tehnologija i korisnika u europski zračni prostor.