Objava: CCAA, 01.12.2022.

Pregled za provjeru plovidbenosti zrakoplova - aerodrom Grobnik-Rijeka

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo će 12. prosinca 2022. na aerodromu Grobnik u Rijeci obavljati preglede za provjeru plovidbenosti zrakoplova sukladno Pravilniku o visini naknade za izvršeni pregled i provjeru plovidbenosti zrakoplova članak 4, točka 2. 

Molimo sve zainteresirane da najkasnije do 07. prosinca 2022. dostave zahtjeve za provjeru plovidbenosti s pratećom dokumentacijom. Zrakoplovi za koje se zahtjevi podnesu nakon tog roka neće se pregledavati u terminu grupnog pregleda za provjeru plovidbenosti.

Sve dodatne upite pošaljite na dario.tomasic@ccaa.hr

Objava: CCAA, 29.11.2022.

Odluka o donošenju Nacionalnog programa sigurnosti u zračnom prometu

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 24. studenoga 2022. donijela Odluku o donošenju Nacionalnog programa sigurnosti u zračnom prometu


Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o donošenju Nacionalnog programa sigurnosti u zračnom prometu (»Narodne novine«, broj 141/15.)

Objava: CCAA, 29.11.2022.

HACZ radionica o zaštiti prava putnika u zračnom prijevozu

U organizaciji Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo dana 16.12.2022. u vremenu od 10:30 do 14:00 sati održat će se radionica na temu zaštite prava putnika u zračnom prijevozu.

Sudionici će se pobliže upoznati sa primjenjivim regulatornim okvirom i najnovijim sudskim presudama, a analizirat će se i najčešći problemi u praksi te uloga Agencije u okviru postupka za zaštitu prava putnika

PRIJAVU treba poslati putem e-maila passenger.rights@ccaa.hr najkasnije do 13.12.2022.

Ukoliko imate PITANJA koja biste posebno htjeli raspraviti na navedenoj radionici, molimo vas da to navedete u prijavi.

Raspored radionice možete pronaći OVDJE.

Maksimalni broj sudionika: 35

Objava: CCAA, 24.11.2022.

Popis zračnih prijevoznika kojima je letenje u EU zabranjeno ili ograničeno

U Službenom listu Europske unije objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2022/2295 o izmjeni Uredbe (EZ) br. 474/2006 u pogledu popisa zračnih prijevoznika kojima je letenje u Uniji zabranjeno ili ograničeno.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=CELEX:32022R2295&from=EN

 Navedenom Uredbom, a na temelju dostavljenih informacija od strane država članica, EASA-e, trećih zemalja i međunarodnih organizacija ažuriran je popis zračnih prijevoznika za koje vrijedi zabrana ili ograničenja letenja unutar Unije.

 U popis zračnih prijevoznika iz Armenije kojima je zabranjeno letjeti u Uniji u Prilog A Uredbi (EZ) br. 474/2006 uvršten je Fly Arna.

Iz Priloga A Uredbi (EZ) br. 474/2006 izbrisan je zračni prijevoznik Med-View Airline iz Nigerije zbog prestanka obavljanja aktivnosti.

Objava: CCAA, 17.11.2022.

HACZ radionica " Promocija sigurnosti u području FTL-a" - POZIV

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo organizira radionicu pod nazivom " Promocija sigurnosti u području FTL-a" koja će se održati 15. prosinca 2022. godine u prostorijama HACZ (Poslovni centar Almeria - Objekt D - III kat, Ulica grada Vukovara 284, Zagreb). 


Detaljnije o namjeni i programu radionice možete pronaći na poveznici.


Objava: CCAA, 15.11.2022.

Obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." - Privremena zabrana letenja

U sklopu ukupnih mjera osiguranja povodom obilježavanja "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.", a koje provodi MUP RH, dana 18.11.2022. godine na području grada Vukovara uvodi se privremena zabrana letenja u vremenu od 0700 do 1600 UTC uključujući i bespilotne letjelice prema sljedećem:
NO-FLY ZONE VUKOVAR STRICTLY PROHIBITED TO VFR FLIGHT AND UNMANNED AIRCRAFT FLIGHT (UAS/REMOTELY PILOTED AIRCRAFT SYSTEM) EXCEPT STATE AIRCRAFT WITHIN AREA OF RADIUS 5NM CENTERED AT 452004N 0190154E (VUKOVAR) FROM GND UP TO 10000 ft AMSL, EXCLUDING FIR BEOGRAD

Objava: CCAA, 14.11.2022.

HACZ radionica: Obuka za obnavljanje znanja iz područja zrakoplovne medicine - AME REFRESHER COURSE

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo organizira radionicu za zrakoplovno-medicinske ispitivače – AME, te ostale zainteresirane doktore medicine i osobe čiji je djelokrug rada ili aktivnost vezan uz zrakoplovnu medicinu koja će se održati 03.  prosinca 2022. (subota), od 09.30 do 16.30 sati, u Poslovnom centru Almeria (dvorana - prizemlje), Ulica grada Vukovara 284, 10000 Zagreb.

 NAPOMENE:

- kako bismo što  bolje pripremili radionicu pozvani ste da nam svoja pitanja elektroničkim putem uputite na adresu aeromedical@ccaa.hr  s naznakom „Pitanja – AME REFRESHER“

- za sudjelovanje na radionici potrebno je na e-mail adresu aeromedical@ccaa.hr elektroničkim putem poslati Prijavnicu s naznakom „Prijava – AME REFRESHER“ - potvrda sudjelovanja sa rasporedom tema će biti poslana na adresu s koje je došla prijava

- detaljne upute će biti poslane 28.11.2022. elektroničkom poštom na adresu s koje je došla prijava. 

Raspored radionice možete pronaći OVDJE.Objava: CCAA, 11.11.2022.

Poziv za sudjelovanje na online radionici/panel diskusiji – Sigurno letjeti parajedrilicama

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo organizira radionicu/panel diskusiju – Sigurno letjeti parajedrilicama. Radionica/panel diskusija namijenjena je pilotima parajedrilica i drugim osobama zainteresiranim za letenje parajedrilicama te ih ovim putem pozivamo da na istoj sudjeluju.

Radionica će se održati online u srijedu 7. prosinca 2022. godine s početkom u 1830 sati

Kako bi radionica/panel diskusija bila što kvalitetnija, sva pitanja, komentare i primjedbe o podizanju razine sigurnosti letenja parajedrilicama unaprijed možete poslati na e-mail: dario.tomasic@ccaa.hr kako bi na njih pravovremeno mogli odgovoriti.

 

Radionica/panel diskusija održat će se prema sljedećem programu:

 

Vrijeme

Tema

18.30 – 18.35

Uvod u radionicu

18.35 – 18.50

Statistika prijavljenih događaja

18.50 – 19.00

Kako prijaviti događaj - IZVJEŠĆIVANJE

19.00 – 19.30

Priprema za letenje

19.30 – 20.15

Panel diskusija na temu sigurno letenje parajedrilicama

 

Radionici možete pristupiti putem poveznice.

Za sudjelovanje na radionici obvezna je prijava najkasnije do 06.12.2022. godine. putem E-maila:

dario.tomasic@ccaa.hr 


UPUTE ZA PRISTUP:

Ø  ako se pristupa preko računala, radionicu je moguće pratiti putem internet preglednika

Ø  ako se pristupa putem mobitela, potrebna je prethodna instalacija aplikacije MS Teams

Ø  10 minuta prije početka otvoriti link

Ø  pričekati potvrdu pristupa


 

UPUTE ZA KOMENTIRANJE I POSTAVLJANJE PITANJA NA RADIONICI:

Ø  putem aplikacije MS Teams „podići ruku“ i pričekati za riječ

Ø  nakon komentara obavezno „spustiti ruku“ ili,

Ø  putem aplikacije MS Teams upisati komentar i pričekati odgovor 


 


Objava: CCAA, 11.11.2022.

Poziv za sudjelovanje na radionici/panel raspravi na temu sigurnog izvođenja padobranskih skokova i korištenje padobranske opreme

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo organizira radionicu/panel raspravu na temu  na kojoj će se razgovarati o organizaciji i sigurnosti izvođenja padobranskih skokova, korištenju padobranske opreme (padobran, padobranski automat, obavljanje tehnički pregleda) te o izmjenama i dopunama Pravilnika o padobranstvu.

Događanje je namijenjeno rukovoditeljima organizacija za osposobljavanje, nastavnicima, starijim i glavnim pakerima padobrana kao i svim zainteresiranim padobrancima koje ovim putem pozivamo.

Radionica će se održati u subotu 10. prosinca 2022. godine s početkom u 10.00 sati, u prostorijama Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Ulica grada Vukovara 284, objekt D, III kat.

Također, s ciljem održavanja kvalitetne i uspješne radionice, sva eventualna pitanja o gore navedenim temama, komentare i primjedve možete poslati na e-mail: mladen.budimir@ccaa.hr kako bi  se pravovremeno mogli pripremiti  te odgovarati na iste. 


                               PLAN RADIONICE:

Vrijeme

Tema

10.00 – 10.15

Uvod u radionicu

10.15– 14.30

Rasprava po temama
Molimo Vas da svoje prijave na radionicu / panel raspravu dostavite najkasnije do 05. prosinca 2022. godine na e-mail: mladen.budimir@ccaa.hr

NAPOMENA: ako bude previše komentara koji bi mogli negativno utjecati na tijek rasprave, na iste će se odgovoriti nakon završetka rasprave.

Objava: CCAA, 25.10.2022.

Objavljeni Pravilnici o visini naknada i Hrvatskom registru civilnih zrakoplova

U Narodnim novinama je objavljen Pravilnik o visini naknade za izvršeni pregled i provjeru plovidbenosti zrakoplova (NN 121/2022).


Pravilnikom se iznos naknada izražava u eurima umjesto u kunama. Također je izmijenjen naziv kategorija zrakoplova u tablici sa naknadama (umjesto Složeni – Sportsko rekreativni – 0stali, promijenjen je redoslijed stupaca i uveden novi naziv Složeni - MTOW teži od 1200 kg – MTOW 1200 kg i lakši).

Pravilnik stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________


 U Narodnim novinama je objavljen Pravilnik o visini naknade za utvrđivanje stručne sposobnosti zrakoplovnog osoblja te utvrđivanje udovoljavanju uvjeta za izdavanje, produžavanje, obnavljanje i priznavanje dozvole, ovlaštenja i posebnih ovlasti zrakoplovnog osoblja (NN 119/2022).


Pravilnikom se iznos naknada izražava u eurima umjesto u kunama.

Pravilnik stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

c) U Narodnim novinama je objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Hrvatskog registra civilnih zrakoplova (NN 121/2022).


Izmjenama i dopunama vrši se prilagodba pristupu Schengenskom informacijskom sustavu; također su dopunjene odredbe o ispravama kojima se dokazuje vlasništvo na zrakoplovu.

Pravilnik stupa na snagu 27. listopada 2022. godine.

Objava: CCAA, 24.10.2022.

HACZ organizira radionicu za operatore i udaljene pilote bespilotnih zrakoplova

                                

                   POZIV na radionicu za operatore i udaljene pilote bespilotnih zrakoplova

 

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo organizirana radionicu za operatore i udaljene pilote bespilotnih zrakoplova koja će se održati 28. listopada 2022. godine od 17.00-20.00 sati, Poslovni centar Almeria (Objekt D - III kat), Ulica grada Vukovara 284, 10000 Zagreb.

Odlukom izvršnog direktora EASA-e 2022/002/R, objavljena je izmjena i dopuna prihvatljivih načina udovoljavanja i materijala s uputama (AMC&GM) Provedbene uredbe Komisije (EU) 2019/947 od 24. svibnja 2019. o pravilima i postupcima za rad bespilotnih zrakoplova i njezinih priloga.

Izmjena se odnosi na više tematskih cjelina, a radionica će se fokusirati na četiri od kojih su dvije obrađene u Odluci (zemljopisna područja i prekogranične operacije), a dvije su tijekom perioda primjene Uredbe prepoznate kao teme kojima bi trebalo posvetiti više pažnje (izrada operativnog priručnika i određivanje operativnog volumena).

                                                                        PLAN RADIONICE

Vrijeme

Tema

Moderator

17.00-17.10

Uvod

Damir Bezik

17.10-17.25

Izrada operativnog priručnika

Danijel Petrović

17.25-17.50

Pitanja i odgovori

Danijel Petrović/Damir Bezik

17.50-18.00

Pauza

 

18.00-18.20

Zemljopisna područja

Damir Bezik

18.20-18.40

Pitanja i odgovori

Damir Bezik/Danijel Petrović

18.40-18.50

Pauza

 

18.50-19.10

Određivanje operativnog volumena

Danijel Petrović

19.10-19.30

Pitanja i odgovori

Danijel Petrović/Damir Bezik

19.30-19.45

Prekogranične operacije

Damir Bezik

19.45-20.00

Pitanja i odgovori

Damir Bezik/Danijel Petrović

 

Kako bismo što  bolje pripremili radionicu pozvani ste da nam svoja pitanja iz područja tema radionice elektroničkim putem uputite na adresu: UAS@ccaa.hr  s naznakom „Pitanja za radionicu“.  

NAPOMENE:

-          broj mjesta u dvorani je ograničen te je za prisustvovanje radionici potrebno  na mail adresu UAS@ccaa.hr elektroničkim putem uputiti prijavu (ime, prezime) s naznakom „Prijava za radionicu“

-          pored fizičkog sudjelovanja u radionici, zainteresirani će imati mogućnost pratiti radionicu i mrežnim putem. Poveznica za uključenje je ovdje: Uključenje u radionicu

-          potvrda mogućnosti sudjelovanja će biti poslana elektroničkom poštom na adresu s koje je došla prijava, po principu dodjele mjesta po redoslijedu prijava, do popunjavanja kapaciteta dvorane.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je stopa nedolazaka prijavljenih sudionika vrlo visoka, oko 20%. Stoga vas molimo da prije slanja prijave dobro razmislite da li ćete zaista biti u mogućnosti sudjelovati na radionici, a sve u cilju optimizacije iskorištenosti raspoloživih mjesta u dvorani.

Objava: CCAA, 22.09.2022.

Otkazan zrakoplovni događaj "Letimo zajedno, letimo sigurno"

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo otkazuje za ovu godinu planirani zrakoplovni događaj "Letimo zajedno, letimo sigurno" koji se trebao održati 24.09.2022. na aerodromu Gubaševo-Zabok. Nažalost, na ovaj korak Agencija se odlučila uslijed najave sve nepovoljnijih klimatoloških elemenata potrebnih za sigurnost izvođenja tako kompleksne zrakoplovne priredbe, a koji se odnose na pojačanu oblačnost na dan izvođenja priredbe, maglu, brzinu vjetra, sve nižu temperaturu i sve kraće trajanje dnevnog svjetla. Ovakvu odluku bilo nam je vrlo teško donijeti, ne samo zbog nas osobno, već zbog brojnih sudionika priredbe, organizacija za osposobljavanje, operatora zrakoplova te polaznika srednjih škola i fakulteta koji su zainteresirani za sportsko zrakoplovstvo, ali i motivirani za odabir zrakoplovnih zvanja u budućem školovanju.

 Ovom prilikom posebno zahvaljujemo operatoru aerodroma Gubaševo-Zabok i stručnim službama grada Zaboka na potpori koju su nam pružali u pripremi ovog događaja.

 U svakom slučaju, zrakoplovni događaj "Letimo zajedno, letimo sigurno" sa planiranim programom i aktivnostima naći će svoje mjesto iduće godine i to vrlo vjerojatno već na proljeće. Do tada, letite sigurno i pratite naše aktivnosti na FB i web stranici www.ccaa.hr.“

Objava: CCAA, 09.09.2022.

"Letimo zajedno, letimo sigurno", aerodrom Gubaševo - Zabok, 17.09.2022.

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo organizira 17.09.2022 na aerodromu Gubaševo-Zabok zrakoplovno događanje "Letimo zajedno, letimo sigurno" s ciljem promocije i kulture sigurnosti u zrakoplovstvu. Događaj je namijenjen korisnicima i operatorima generalne avijacije te studentima i učenicima obrazovnih institucija koji pohađaju tehničke smjerove kako bi ih se zainteresiralo za sportsko zrakoplovstvo, ali i motiviralo za odabir zrakoplovnih zvanja u budućem školovanju.
Događaj je po mnogo čemu jedinstven. Prvi je put da ga organizira Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo i gotovo je sigurno nastavit će se održavati i idućih godina, uvijek na različitim lokacijama. "Letimo zajedno, letimo sigurno" je interaktivan, edukativan i atraktivan događaj.
Posjetiteljima pruža mogućnost sudjelovanja na većem broju edukativnih radionica iz područja zrakoplovstva koje neće biti samo teorijske već i praktične terenske, osobito kad je riječ o prijeletnim pregledima letjelica. Za sve one koji budu nazočili radionicama organizirali smo i kvizove, a najbolje ćemo nagraditi prigodnim darovima.
Istovremeno, posjetiteljima će se na aerodromu Gubaševo predstaviti i organizacije za osposobljavanje pilota aviona, parajedrilica, padobranaca, balona itd. a posjetitelji će moći izravno na licu mjesta pitati sve što ih zanima kad je riječ o osposobljavanju (uvjeti, trajanje, cijena, dozvole i slično.). Na aerodromu će od ranih jutarnjih sati biti locirano 30-ak letjelica, a događaj ovog tipa svakako bi bio nezamisliv bez zrakoplovne priredbe i letačkog programa koji kreće u popodnevnim satima uz brojna iznenađenja.
Nadamo se dobrom vremenu i vašoj posjeti u što većem broju.
ULAZ JE SLOBODAN
Dobro nam došli!

PROGRAM DOGAĐANJA možete pronaći ovdje.

Objava: CCAA, 07.09.2022.

Upozorenje operatorima sustava RPAS/UAS o zabrani letenja u područjima gradova Zagreb, Velika Gorica i Sisak

U razdoblju 7. i 8. rujna 2022. godine u određenim razdobljima dana aktivirat će se zone zabrane letenja ZAGREB1, ZAGREB2, ZAGREB3, ZAGREB4, LDZA1, LDZA2, LDZA3 za VFR letove i UAS letove u zračnom prostoru iznad gradova Zagreb, Velika Gorica i Sisak, od tla (GND) do visine 5000ft iznad razine mora (AMSL).

Aktivacija zona zabrane letenja objavit će se  putem NOTAM-a i AMC Portala.  Posebno upozoravamo operatore sustava RPAS/UAS o zabrani letenja unutar navedenih područja/zona.“