Objava: Šoštarić Eduard, 20.06.2024.

P R I O P Ć E N J E - Porast broja ugrožavanja putničkih zrakoplova protupravnim korištenjem dronova u RH

U razdoblju od samo dva tjedna 29.05.-13.06.2024. u neposrednoj blizini Zračnih luka Split i Dubrovnik zabilježena su tri opasna protupravna približavanja dronova putničkim zrakoplovima. Na taj način, korisnici i operatori dronova su svojim neodgovornim ponašanjem ugrozili živote posade i putnika, zrakoplov te živote i imovinu ljudi na zemlji. 

Dva su događaja zabilježena u fazi slijetanja dok je jedan zabilježen u fazi polijetanja. Posade zrakoplova svoja su opažanja proslijedile Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe koje je o tome obavijestila nadležna policijska tijela.

Podatak da su se u samo dva tjedna dogodila tri vrlo ozbiljna incidenta neodgovornim i protupravnim korištenjem dronova vrlo je zabrinjavajući obzirom da je tijekom cijele 2023. godine ukupno zaprimljeno 7 izvješća vezanih uz neovlašteno letenja drona u kontroliranom zračnom prostoru u blizini aerodroma.

Letenje dronova u blizini aerodroma podložno je odobrenjima kontrole zračnog prometa. Ako se izvodi neovlašteno i protupravno, može biti izrazito opasno za sigurnost zrakoplova , posade, putnika te osoba i imovine na tlu. Takve aktivnosti su kažnjive i povlače sa sobom prekršajnu i kaznenu odgovornost.

Podsjećamo, obzirom kako je u tijeku i protupožarna sezona, da korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga. Pilotske posade će obustaviti letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti. To će otežati sprječavanje širenja požara, štetu koja može nastati na objektima i dovesti u opasnost živote ljudi.

Pozivamo medije na odgovorno ponašanje i neobjavljivanje snimaka požarišta i ostalih područja u kojima su u tijeku hitne intervencije, a koje su učinjene dronovima. Na taj način će pomoći obeshrabrivanju neodgovornih operatora i udaljenih pilota dronova za snimanjem ovakvih sadržaja.