Objava: Šoštarić Eduard, 15.05.2020.

Preporuke EK o vaučerima koji se nude putnicima kao alternativa za povrat novca za otkazane letove ili paket aranžmane

Europska komisija je 13.5.2020. objavila preporuke o vaučerima koje zračni prijevoznici i organizatori putovanja mogu ponuditi kao alternativu za povrat novca, putnicima čiji letovi ili paket aranžmani su od 1.3.2020. zbog razloga povezanih sa COVID-19 pandemijom otkazani ili su promijenjeni uvjeta ugovora o putovanju u paket aranžmanu ili im je raskinut ugovor o putovanju u paket aranžmanu.

Vaučerima se potiče revitalizacija putovanja i turizma, ponovno pokretanje tijekova novca u zračnom prometu i pratećem sektoru turizma i putovanja te sprječava insolvetnost zračnih prijevoznika i organizatora putovanja. Jedino tako se, tvrdi Komisija, može  osigurati zaštita prava putnika čiji letovi i putovanja su pogođeni COVID-19 pandemijom budući da će putnici moći dobiti povrat uplaćene cijene karte samo u slučaju ako prijevoznik otkazanog leta ili organizator putovanja ne odu u stečaj. 

Raznovrsnost i fleksibilnost vaučera koje prijevoznici trenutno nude pružaju dovoljno opcija da putnici mogu planirati neko buduće putovanje, a to uključuje i mogućnost da se vaučer prenese na neku drugu osobu ukoliko ga putnik neće moći iskoristiti. 

Prihvaćanje vaučera niti u jednom trenutku ne dovodi u pitanje pravo na povrat novca, nakon isteka roka važenja vaučera. 

Preporuke su dio većeg paketa Smjernica Komisije o sigurnom nastavku putovanja i obnovi europskog turizma od 2020. nadalje koje je predstavila Europska komisija kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja i omoguće turističkim poduzećima da nakon nekoliko mjeseci karantenskih mjera nastave s radom uz poštovanje potrebnih zdravstvenih mjera opreza, a cilj im povećati privlačnost putnih vaučera za potrošače kao alternative povratu novca.

Detaljnije o uvjetima vaučera možete pročitati u Preporukama ovdje