menu

Izbornik

Sustav za upravljanje sigurnošću za male organizacije

Uvođenje Sustava za upravljanje sigurnošću (SMS) u zrakoplovstvu donosi posebne izazove za male organizacije. Zaista, neke male organizacije mogu percipirati da je implementacija SMS-a za njih presložena ili preskupa. Ove smjernice su namijenjene za svaku malu organizaciju koja provodi operacije ili pruža usluge u civilnom zrakoplovstvu.

Nadamo se da ćemo pokazati da je implementacija SMS-a vjerojatno puno jednostavnija nego što mislite; mnoge male organizacije već sada imaju implementirano dosta elementa SMS-a.

Za potrebe ovih smjernica, malom organizacijom smatramo organizaciju koja ima između pet i dvadeset zaposlenika, a organizacije s manje od pet zaposlenika se smatraju vrlo malim organizacijama. Međutim, nadležne vlasti možda neće definirati male organizacije na ovaj način.

SMS se može svesti na vrlo jednostavan koncept:
  • Aktivno tražiti sigurnosne probleme u vašim operacijama, proizvodima, ili uslugama;
  • Razvijati popravne radnje za smanjivanje rizika koje predstavljaju ti sigurnosni problemi; i
  • Nadgledati da budemo sigurni da su rizici primjereno kontrolirani.
SMS ne mora biti presložen da bi bio djelotvoran. Prije početka implementacije vašeg SMS-a, konzultirajte se s vašim nadležnim tijelom da saznate koji su zahtjevi za organizaciju vaše veličine. Zatim napravite analizu nedostataka (gap analysis) da usporedite elemente koje već imate s onima koji se zahtijevaju i utvrdite što vam nedostaje. Kao i za svaki sustav upravljanja, važno je zapamtiti da vaš SMS mora biti napravljen da reflektira vašu organizaciju i operativno okružje. Ali, prvo pročitajte ostatak ovih smjernica!

PUBLIKACIJA:

SMS za male organizacije (poveznica)