menu

Izbornik

Često postavljena pitanja

Na koji način mogu dobiti odgovor na pitanje iz područja zrakoplovne medicine, vezano uz ishođenje certifikata o zdravstvenoj sposobnosti?

Potrebno je kontaktirati certificirani zrakoplovno-medicinski centar (Aero-medical Center - AeMC), certificiranog zrakoplovno-medicinskog ispitivača (Aero-medical Examiner - AME) ili Odsjek zrakoplovne medicine Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo( aeromedical@ccaa.hr). 
Inicijalni pregledi za certifikat o zdravstvenoj sposobnosti kategorije 1 i kontrolore leta moraju se obaviti u zrakoplovno-medicinskom centru-AeMC, a ostali pregledi za obnavljanje/produljenje mogu se obaviti i u zrakoplovno-medicinskom centru kao i kod zrakoplovno-medicinskog ispitivača-AME. 
Popis certificiranih AeMC-ova i AME-a https://www.ccaa.hr/zrakoplovno-medicinski-centri-aemc-i-ispitivaci-ame-46912 

Da li postoji dobno (starosno) ograničenje za izdavanje certifikata o zdravstvenoj sposobnosti? 

Takvo ograničenje nije propisano. Međutim, propisano je da Učenik pilot ne smije letjeti samostalno osim ako je dobio autorizaciju da to smije i ako je pod nadzorom instruktora letenja. Prije prvog samostalnog leta učenik pilot mora imati najmanje:
-u slučaju aviona, helikoptera i zračnih brodova: 16 godina starosti;
-u slučaju jedrilica i balona: 14 godina starosti.

Također, propisana je minimalna starosna dob podnositelja zahtjeva za dozvolu, i to:

-Podnositelj zahtjeva za LAPL mora imati: u slučaju aviona i helikoptera - najmanje 17 godina starosti; u slučaju jedrilica i balona - najmanje 16 godina starosti;
-Podnositelj zahtjeva za PPL mora biti star najmanje 17 godina;
-Podnositelj zahtjeva za BPL ili SPL mora biti star najmanje 16 godina;
-Podnositelj zahtjeva za dozvolu profesionalnog pilota CPL mora imati najmanje 18 navršenih godina;
-Kandidati za izdavanje dozvole studenta kontrolora zračnog prometa moraju imati najmanje 18 godina.

Koju kategoriju zdravstvene sposobnosti trebam imati ukoliko želim postati profesionalni pilot zrakoplova?

Potrebno je imati Certifikat o zdravstvenoj sposobnosti kategorije 1.

Kome da se obratim ukoliko imam sumnju u vezi sa uzimanjem propisanog lijeka dok koristim privilegije dozvole? 

Savjet možete potražiti u zrakoplovno-medicinskom centru (Aero-medical Center – AeMC), kod certificiranog zrakoplovno-medicinskog ispitivača (Aero-medical Examiner - AME) ili u Odsjeku zrakoplovne medicine Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (aeromedical@ccaa.hr).
Imatelj certifikata o zdravstvenoj sposobnosti ne smije koristiti privilegije dozvole ako uzima bilo kakve lijekove koji se izdaju na liječnički recept ili lijekove koji se izdaju bez liječničkog recepta, omamljujuća sredstva ili psihoaktivne supstance, uključujući one koji se koriste za liječenje bolesti ili poremećaja, ukoliko je svjestan bilo kakvih popratnih pojava koje su nespojive sa sigurnim korištenjem privilegija dozvole.

U kojem slučaju smanjenja ili gubitka zdravstvene sposobnosti se MORAM javiti u AeMC ili AME-u unutar valjanosti certifikata o zdravstvenoj sposobnosti?

Imatelj certifikata o zdravstvenoj sposobnosti ukoliko namjerava koristiti privilegije dozvole mora u pisanom obliku izvijestiti AeMC ili AME što prije, a najkasnije u roku 21 dan:
a) ako je podvrgnut kirurškom ili invazivnom postupku;
b) ako mu je prepisana redovita uporaba bilo kakvih lijekova;
c) ako je pretrpio bilo kakvu ozljedu koja utječe na zdravstvenu sposobnost;
d) ako boluje od bolesti koja utječe na zdravstvenu sposobnost;
e) u slučaju trudnoće;
f) ako je primljen u bolnicu ili kliniku;
g) ako mu je propisano nošenje korekcijskih leća/naočala.

Izgubio sam certifikat o zdravstvenoj sposobnosti, što sad?

Javite se Odsjeku zrakoplovne medicine Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (aeromedical@ccaa.hr). 
Posjedujem dozvolu CPL(A) sa SEP(A) i FI(A)ovlaštenjem i ne letim na jednopilotnim avionima u operacijama komercijalnog zračnog prijevoza putnika. Molim pojašnjenje da li moram liječnički pregled obavljati svakih 6 mjeseci?

Ukoliko ne letite na jednopilotnim avionima u operacijama komercijalnog zračnog prijevoza putnika ne morate obavljati liječničke preglede svakih 6 mjeseci.
Razdoblje valjanosti certifikata o zdravstvenoj sposobnosti kategorije 1 je 6 mjeseci za imatelje dozvola koji su uključeni u letove na jednopilotnim avionima u operacijama komercijalnog zračnog prijevoza putnika i koji su prešli 40 godina starosti.
Međutim, zrakoplovno-medicinski ispitivači su obavezni na izdanim certifikatima o zdravstvenoj sposobnosti ispisati sve rubrike datuma valjanosti.

Mogu li dobiti certifikat o zdravstvenoj sposobnosti ako sam slijep na boje ?

Imatelji certifikata o zdravstvenoj sposobnosti kategorije 1 moraju imati normalnu percepciju boja ili biti sigurni u boje. Stoga ne mogu dobiti certifikat kategorije 1. Iz tog razloga za dobivanje certifikata o zdravstvenoj sposobnosti morate obaviti liječnički pregled koji uključuje testiranje raspoznavanja boja. Ipak, ukoliko ne raspoznajete boje možete dobiti certifikat o zdravstvenoj sposobnosti kategorije 2 uz ograničenje VCL-vrijedi samo danju. 

Mogu li dobiti certifikat o zdravstvenoj sposobnosti ako nosim naočale ?

Možete, ovisno o dioptriji koja će se utvrditi liječničkim pregledom koji uključuje pregled vida.

Trudna sam, smijem li letjeti?

Trudnoća podrazumijeva privremenu nesposobnost. U slučaju trudnoće morate se obratiti u AeMC ili AME kod kojega obavljate redovne liječničke preglede za certifikat o zdravstvenoj sposobnosti radi procjene. Možete biti ocijenjeni sposobnom za korištenje privilegija dozvole u prvih 26 gestacijskih tjedana, uz ograničenje letenja u višečlanoj posadi.

Postoji li popis lijekova koje piloti ne smiju koristiti tijekom letenja?

Okvirni popis lijekova koji se ne smiju koristiti tijekom korištenja privilegija dozvole objavljeni su u Zrakoplovno-medicinskoj uputi za pilote koju možete pronaći na stranici https://www.ccaa.hr/zrakoplovna-medicinska-sposobnost-80620.